Сучасний рівень комфорту ресторану, бару, кафе багато в чому залежить від того, наскільки розвинені його комунікаційні лінії. Погодьтеся, дуже зручно, якщо з ресторану можна в будь-який момент зателефонувати, якщо в кафе, сидячи за філіжанкою улюбленої кави, можна перевірити електронну пошту, якщо в барі можна сповна насолодитися переглядом футбольного матчу улюбленої команди.
Тому, для забезпечення всіх вищеперелічених зручностей, будь-якому сучасному підприємству громадського харчування необхідна організація інженерних систем. Спроектувати та прокласти її – ось завдання для справжніх професіоналів.
Організація інженерних систем
Почнемо з того, як організовувати телефонний зв'язок, адже, навіть в еру мобільних, у відвідувачів кафе, барів і ресторанів все ще може виникнути необхідність подзвонити по стаціонарному апарату. До того ж, і самі співробітники закладу цілком можуть користуватися телефоном для вирішення питань по роботі. Тому необхідно прокласти як мінімум дві лінії, службову і для клієнтів, і в першу чергу подбати про те, щоб стаціонарні апарати були встановлені у всіх потрібних приміщеннях, а в другому – забезпечити легкий доступ відвідувачів до телефону.
Тепер про те, які моменти потрібно враховувати, проектуючи кабельні мережі телебачення. Дуже важливо зробити їх непомітними, щоб відвідувачі кафе, барів та ресторанів не бачили проводки. Також потрібно забезпечити можливість розширення мережі на той випадок, коли необхідно буде встановити більше телевізорів та моніторів.
Пожежні та охоронні кабельні мережі заводяться на один пульт, щоб співробітники безпеки закладу могли стежити відразу за всіма ділянками ресторану, кафе чи бару. Плюс, при реалізації проекту, необхідно встановлювати відеокамери та датчики таким чином, щоб вони охоплювали всю територію закладу, щоб не було «мертвих зон», в яких не буде проглядатися картинка або фіксуватися сигнал.
Звичайно, в умовах повсюдної інтернет глобалізації потрібно обов'язково організувати кабельну мережу сучасного рівня. Для оптимізації роботи персоналу необхідно прокласти надійну та розгорнуту ЛОМ, що об'єднує всі POS-термінали та сенсорні монітори. З нею трудові витрати на обслуговування клієнтів будуть мінімальними, з нею власник закладу зможе з легкістю контролювати своїх підлеглих. Для комфорту відвідувачів необхідно організувати вихід в Інтернет – сьогодні це найзручніше робити за допомогою бездротових мереж. До речі, підключаючи Wi-Fi, продумайте питання пікових навантажень – широта смуги каналу в громадському закладі повинна як мінімум в 5-10 разів перевищувати необхідну.
Вивчайте ці моменти: хай кабельна мережа, яка прокладається в барі, кафе, ресторані, буде дійсно сучасною та радує відвідувачів.