Існують обґрунтовані норми витрати води на пожежогасіння в населених пунктах, з урахуванням кількості проживаючих в них людей, а також для випадків одночасного виникнення пожеж. При цьому враховується як поверховість будівель, так і ступінь вогнестійкості приватних будинків. Також міста та інші населені пункти, мають розгалужену мережу рукотворних пожежних водойм. Крім того передбачено наявність зручних під'їздів до природних водойм, а також площадками для зручного під'їзду пожежних машин до джерел води, таких як озеро, море, ставок.
Мінімальний запас води в таких пожежних водоймах, приймають 3000 м³, в розрахунку на 1 км² міської забудови. У тих містах та населених пунктах, де є в наявності потужний натиск води у водопроводі, запас води в пожежних водоймах може бути зменшений до 1500 м³ на 1 км² житлової забудови.
Розрахунок витрати води на пожежогасіння
Особливий підхід робиться при розрахунку витрат води для сільськогосподарських та промислових підприємств. У тому числі для випадків одночасних пожеж. Причому враховується площа займана підприємством, таким чином, одна пожежа на площу до 150 гектарів та дві пожежі на площу понад 150 гектарів.
Для визначення витрат води для зовнішнього пожежогасіння, у разі займання на сільськогосподарських та промислових підприємствах, враховується ступінь вогнестійкості, а також параметри будинків, ширина та обсяг, в тому числі й категорія пожаростойкости виробництва.
До прикладу, якщо мінімальна витрата води на підприємстві, в разі виникнення однієї пожежі від 10 до 100л/с, то на сільськогосподарському підприємстві витрата води на пожежогасіння від 5 до 30л/с. Також береться до уваги те, що в середньому тривалість гасіння пожежі на підприємстві, або в населеному пункті, в середньому становить не менше трьох годин, то виходячи з цього визначається витрата води на пожежогасіння.
Пожежогасіння, це важлива специфічна та відповідальна робота, в процесі якої напрацьовуються навички, які дозволяють ефективно боротися з вогнем, для чого використовуються всілякі способи, підвладні тільки професіоналам своєї справи.