Безпровідна мережа в барах, ресторанах та кафе сьогодні не така вже й рідкість. Кожен власник точки громадського харчування знає, що краще один раз витратитися на встановлення безпровідної мережі Wi-Fi в своєму закладі, щоб потім уже не було відбою від клієнтів.
Вихід в Інтернет для відвідувачів може бути платним, або безкоштовним.
У першому випадку кафе чи бар отримує реальні дивіденди від того, що організовує мережу Wi-Fi для своїх відвідувачів, а по-другому, прибутку від безпровідного Інтернету може і не бути, але така послуга добре позначиться на іміджі точки громадського харчування.
Монтаж точки доступу
Як зробити монтаж точки доступу в кафе? В залежності від розміру площі кафе, бару чи ресторану в приміщенні встановлюється одна, або кілька точок доступу. Покриття Wi-Fi може бути різним: обмежуватися стінами закладу громадського харчування, або включати відкритий майданчик біля кафе. Всі гості, що прийшли зі своїми мобільними комп'ютерами, зможуть вільно виходити в мережу, перебуваючи на території вашого кафе чи бару, причому є можливість зробити настройки таким чином, що в якості домашньої сторінки на їх моніторах буде відкриватися сайт вашого закладу.
Але безкоштовний Інтернет для відвідувачів – це далеко не все, що можуть зробити безпровідні мережі для популяризації кафе. З недавніх пір в Україні з'явилася можливість робити замовлення в кафе, не спілкуючись безпосередньо з офіціантами, а з допомогою безпровідних мереж. Відвідувачі можуть подивитися меню, замовити блюдо та оплатити його за допомогою свого смартфона, КПК, або ноутбука, що має доступ до Wi-Fi, або скориставшись дисплеєм, вмонтованим у стіну. Офіціанти лише виконують замовлення, приносячи вибрані страви та напої до столиків клієнтів. Таким чином, істотно зменшується час обслуговування кожного відвідувача кафе, оптимізується робота персоналу точки громадського харчування. Щоб у закладі можна було користуватися подібною послугою, необхідно встановлення бездротового маршрутизатора. Це представляє ще і додатковий бонус для клієнтів, адже вони отримують можливість використовувати подібну мережу в будь-якому закладі, який оберуть.
Щоб відкрити у своєму кафе, або барі Wi-Fi точку, власникові закладу необхідно взяти до уваги такі параметри, як необхідну відстань дії безпровідної мережі, можлива кількість одночасних підключень, а також перспективи подальшого зростання. Далі необхідно вибрати один із стандартів для WiFi: 802.11b, 802.11g, 802.11n і т. д. Після цього планується розміщення компонентів мережі та закупити обладнання.
З устаткування необхідний хот-спот (точка доступу). З нею через радіосигнал зв'язується налаштований для роботи по протоколу безпровідної передачі даних комп'ютер. Радіус дії одиночної точки доступу в міських умовах зазвичай не перевищує 100-150 м, а цього цілком достатньо для середнього бару чи кафе. У список мінімального обладнання для установки хот-спота, крім самої точки доступу, входять хот-спот-шлюз та принтер.